Blijvende kiezen hebben soms diepe groeven en putjes in de kauwvlakken die moeilijk met een tandenborstel zijn schoon te houden. Om gaatjes te voorkomen kunnen de groefjes en putjes opgevuld worden met een fissuurlak. Dit noem je sealen.

Wanneer is sealen nodig?

Als de groefjes en putjes (ook wel fissuren genoemd) heel diep zijn, dan is het lastig of soms zelfs onmogelijk om in de groefjes goed te poetsen. Een sealant (fissuurlak) vult de groef op. Zo voorkom je dat er bacteriën kunnen innestelen wat de kans op gaatjes verkleint. Het risico op gaatjes is het grootst als de kiezen net zijn doorgebroken. Poetsen kan dan pijnlijk zijn en het glazuur moet nog uitharden.
Sealen gebeurt meestal vlak na het doorbreken van de blijvende kiezen. Dit is gemiddeld rond het zesde levensjaar. Maar sealen kan altijd effectief worden toegepast bij kinderen.
In enkele gevallen wordt het gebit van volwassenen ook geseald, maar dat is eerder uitzondering dan regel. Je tandarts kan je adviseren wat het beste is en of het zinvol is om het gebit te sealen.

Behandeling

Eerst worden de kiezen grondig schoongemaakt met een borsteltje en polijstpasta. De kiezen worden daarna ruw gemaakt met een zuur middel (ets). De fissuurlak kan zo goed hechten aan de kies. Na het inwerken wordt de ets weggespoeld en de kies droog geblazen. Vervolgens wordt de kunststoflak aangebracht. De lak wordt vanzelf hard of wordt uitgehard met een blauwe lamp. De behandeling doet meestal geen pijn en duurt een paar minuten per kies.

Kosten

De behandelcodes V30 en V35 worden gebruikt voor sealen.
Voor kinderen zit het sealen van het blijvende gebit in de basisverzekering. Als de tandarts vindt dat het melkgebit sealants nodig heeft, dan zal er toestemming gegeven moeten worden door de zorgverzekeraar. De tandarts vraagt dan een machtiging aan voor de behandeling.
Voor volwassen kan (een deel van) de kosten voor de behandeling vergoed worden uit de aanvullende basisverzekering.

Risico’s

Een sealant biedt geen garantie tegen het ontstaan van cariës. Twee keer per dag goed poetsen met fluoridetandpasta is nog steeds nodig, ook bij de gesealde kiezen.
De lak kan in het begin een beetje vieze smaak afgeven en bij het dichtbijten wat vreemd aanvoelen. Dit gaat snel over. De tandarts controleert tijdens de periodieke controle of de sealants nog heel zijn en goed vast zitten. Soms is het nodig om een sealant te vervangen.